Vanliga frågor

Många gör misstaget att musta sina äpplen innan de har uppnått sin fulla smakrikedom, med rätt balans av sötma och syrlighet. Bara för att ett äpple faller ner betyder det inte automatiskt att det är moget.

Ett snabbt sätt att kontrollera mognad är att titta på kärnorna: vita kärnor indikerar ett omoget äpple, medan bruna kärnor visar att äpplet är moget. Ett icke moget äpple kännetecknas av en markerad syrlighet och saknar den sötma som kommer med mognad.

För att förhindra skador från fallande frukt kan du samla in dem och låta dem mogna några veckor innan du mustar dem. Kom ihåg att regelbundet sortera bort skadade eller dåliga frukter.

Nästan alla mogna äpplen är utmärkta för mustning. En blandning av olika sorter ger ofta ett utmärkt resultat. Mindre skönhetsfel som "rost" eller ojämn färg på skalet påverkar inte smaken på din must. Mindre skador på frukten, som är ljusbruna, är heller inte något problem.

Du bör undvika att musta frukt som fallit i hagar med hästar, kor eller får eftersom de kan vara förorenade med kolibakterier.

Opastöriserad must håller 4-5 dagar i kylskåp. För längre hållbarhet kan den frysas eller pastöriseras. Hos Ölandsmust pastöriserar vi musten om inget annat anges. Pastörisering bevarar smak och möjliggör förvaring i rumstemperatur.  Bag-in-box varar i ca ett år och öppnad ca fyra veckor i kylskåp.

Det kan variera beroende på vilken sorts äpplen man väljer att använda. Faktorer som äpplets saftighet, sort och mognad kan påverka hur mycket must man får ut från en viss mängd äpplen. Generellt sett, baserat på vår erfarenhet och de flesta äppelsorter vi hanterar, har vi märkt att runt 30 kg äpplen i genomsnitt producerar ungefär 15 liter must. Det är dock viktigt att komma ihåg att detta kan variera något beroende på specifika omständigheter och äppelsort.

På grund av våra maskiners kapacitet och för att säkerställa optimal mustningsprocess, har vi en gräns för den minsta mängden äpplen vi kan hantera. Vi kan inte effektivt musta mängder under 30 kg åt gången. Därför har vi satt en bottenlinje, där den minsta tillåtna vikten för att musta med oss är 30 kg. Vi rekommenderar därför att du samlar ihop en tillräcklig mängd äpplen innan du kommer till oss för mustning.

TOP